1.8 PROSES PEMBUATAN GARAM BULUH


Garam buluh yang dibakar berulang kali akan berubah warna daripada putih kepada kelabu. Pada setiap pembakaran, lemak pokok pain akan disapukan dibahagian atas buluh bertujuan meningkatkan suhu melebihi 1000oC dicapai. Apabila suhunya mencapai beberapa ribu darjah celcius, garam akan mengalir keluar dan berkumpul dibawah kawah. Larutanya akan membeku. Kemudianya garam tersebut diproses menjadi serbuk halus. Fizikal garam buluh yang dihasilkan adalah sama dengan garam garam buatan, namun ianya memerlukan masa dan tenaga untuk dihasilkan.

Garam yang diambil daripada pesisir pantai Korea dibakar berulang kali untuk mengeluarkan kandungan logam berat dan toksin yang berada didalamnya.

Pada setiap pembakaran, bahan yang merbahaya akan berkurangan dan bahan berfaedah semakin bertambah, akhirnya kandungan sulfur dalam buluh akan dapat diserap.

No comments:

Post a Comment