Kandungan Bamboo Salt

2.2 KANDUNGAN UTAMA DALAM GARAM BULUH DAN KESANNYA.


Kita ketahui sebelum ini bahawa garam semulajadi mempunyai kesan yang terbaik berbanding garam buatan yang murah di pasaran. Dengan itu terciptalah Garam Buluh.

Garam buluh kaya dengan kandungan zat dan mineral yang tidak dimiliki oleh garam buatan yang kin imenjadi amalan pemakanan kita. Berikut adalah penjelasan tentang kandungan zat yang terdapat didalam Garam buluh.

NATRIUM
Merupakan ion positif. 2/3 daripada kandungan Natrium terdapat didalam tulang dan gigi manusia dan bakinya didalam darah. Natrium berfungsi mengawal kealkalian bendalir dan juga mengawal tekanan keterlarutan serta meningkatkan fungsi sistem saraf dalam menghantar maklumat ( impuls ).

Natrium yang berlebihan akan menyebabkan penyakit berbahaya tetapi sekiranya berkurangan, ianya akan membawa kepada masalah kesihatan yang lebih serius.

Pertama, tulang dan gigi akan menjadi rapuh seterusnya darah menjadi kurang. Apabila serius ianya akan menjadikan fungsi sel dan seks menjadi lemah. Selain itu kekejangan otot, rasa mual, muntah, cirit birit dan sakit kepada adalah antara tanda-tanda kekurangan Natrium.

KLORIN
Ion negatif, kandungan utama dalam otak, bendalir tulang sum-sum dan perut. Ianya menggunakan protein dalam perut untuk mengawal kuasa larutnya.

Kekurangan selera makan, ketidakhadaman, mual dan cirit-birit adalah kesan akibat daripada kekurangan klorin.

KALIUM
Kalium berfungsi untuk meningkatkan tenaga dan mempercepatkan gabungan gula, hati dan protein.

Natrium merupakan musuh kepada penyakit tekanan darah tinggi. Apabila pengambilan Natrium berlebihan, Kalium akan menyingkirkan Natrium keluar daripada badan. Jika sebaliknya berlaku, fungsi Kalium akan menurun.

Tanda-tanda kekurangan kaliaum adalah berlakunya pengecutan otot dalam jantung dan sistem pernafasan, ketidakhadaman, sakit kepala, mual, muntah, cirit birit dan mudah pemarah.

KALSIUM
99% Kalsium bertujuan untuk mengekalkan dan menghasilkan tulang dan gigi. 1% akan menjadi ion positif yang larut dalam darah untuk membantu dalam pembekuan darah, penghasilan hormon, pembelahan sel ( sel division ), antibodi, meningkatkan penghantaran maklumat ( sistem saraf ) serta pembentukan susu ibu.

Kekurangan kalsium akan membawa kepada osteoporosis, tekanan darah tinggi, pengerasan arteri, keletihan, ketidakstabilan perasaan, kulit tidak cantik dan alergi.

MAGNESIUM
Magnesium berfungi untuk menghalang pembentukan batu karang dalam buah pinggang dan pun di hempedu serta meningkatkan fungsi otot dan sistem saraf.

Selain itu akibat daripada kekurangan magnesium adalah tanda-tanda seperti botak dan penyakit kulit. Risiko serangan jantung juga meningkat.

FERUM
Memainkan peranan penting dalam penggabungan sel darah merah dan pigmen merah. Fungsi pigmen merah adalah membawa oksigen. Jad, pigmen merah tidak dapat dihasilkan ketika kekurangan Ferum, maka berlakulah keadaan kekurangan oksigen dalam badan. Tanda-tanda seperti muka pucat, asma dan kesejukan adalah tanda yang muncul akibat daripada kekurangan FERUM.

Ferum merupakan mineral yang sukar diterima oleh badan terutamanya, wanita. Akibat daripada kehilangan darah yang banyak ketika haid, pengambilan Ferum wajarlah diambil perhatian.

Pengambilan ferum yang cukup akan meningkatkan antidbodi, menghilangkan keletihan serta mencegah anemia.

PLUMBUM
Berfungsi untuk mengekalkan dan menghasilkan tulang dan gigi, ianya juga berfungsi membantu metabolisma Kalsium. Kekurangan selera makan dan kesakitan sendi adalah disebabkan kekurangan Plumbum.

SULFUR
Mineral utama dalam penggabungan protein. Selain itu, Sulfur juga membantu dalam penghasilan hormon dan pengaktifan vitamin juga meneutralkan kesan dadah dalam badan. Ini dapat membantu menghalang daripada serangan virus. Sulfur juga adalah faktor utama dalam pembentukan insulin dan bendalir dalam pundi hempedu.

Kekurangan sulfur akan menyebabkan badan menjadi lemah, berlakunya masalah penghadaman dan halangan dalam pertumbuhan.

LEMAK BULUH
Sejak daripada dahulu, penduduk Jepun telah menggunakan buluh untuk menyimpan makanan. Daun buluh berfungsi untuk membasmi kuman.

Lemak buluh berfungsi untuk menurunkan suhu badan.

TANAH
Seperti yang kita ketahui, tanah membekalkan kandungan zat bagi tanaman. Apabila berlakunya kemarau, selepas kehabisan semua bekalan makanan, manusia boleh makan tanah. Tanah boleh dimakan dan dapat membantu mengekalkan suhu badan.

Tanah yang digunakan dalam penghasilan garam buluh dari Korea, adalah tanah yang sangat baik dan berfungsi mengurangkan cirit birit dan sakit perut.

Semasa penghasilan Garam Buluh, tanah kuning digunakan menyaluti mulut buluh yang telah diisikan garam. Selepas proses pembakaran, kandungan zat dalam tanah akan menyerap ke dalam garam.

LEMAK POKOK PAIN
Berfungsi dalam menjaga organ dalaman dan mengurangkan demam serta mempunyai kesan yang baik dalam pembasmian kuman.

Proses penghasilan garam buluh juga menggunakan lemak pokok pain yang disapu dipermukaan buluh, selain daripada meningkatkan suhu, ianya juga berfungsi dalam penyerapan zat berguna ke dalam garam.

Disebabkan oleh tubuh manusia bukan mesin, maka kita tidak boleh menambah pelincir atau menukar skru semasa badan kita bermasalah. Kita perlu merawat badan kita berdasarkan cara yang fitrah, semulajadi.


Tujuan penerangan fakta sebegini bukanlah bermaksud menidakkan atau melemahkan penggunaan kaedah perubatan moden namun kita semua telah maklum tentang gejala akibat terlalu bergantung kepada teknologi dan ubat.

Garam bukan sahaja berguna dalam merawat banyak penyakit tetapi juga boleh meningkatkan stamina dan tenaga badan. Kalau kita boleh memanfaatkan penggunaan garam buluh secara sepenuhnya, bukankah kita telah mengambil langkah untuk mengembalikan kesihatan badan kita secara optimum dan semulajadi.

No comments:

Post a Comment